Energikris och skenande Elpris! Vad kan du göra åt det?

Vad många inte tänker på är att belysning är en stor och kostsam energislukare. Att minska belysningen är ju ett alternativ men kan i många fall vara både omöjligt och säkerhetsmässigt förkastligt.

Ny teknik gällande belysning, så kallade LED-lampor har nu funnits och utvecklats under ett antal år. Kvalitén har ökat och priset sjunkit. LED-tekniken  har gjort att glödtrådslampor sedan några år är förbjudna att säljas och även lågenergi- och halogenlampan 230 V fasas ut sedan år 2009.

År 2023 blev det stopp på de vanligaste T8-lysrören.

Allt detta sker på grund av att vi måste minska vår energiförbrukning av både miljöskäl och bristen på energi. Energipriserna skjuter i höjden och kommer nog tyvärr består lång tid framöver.

Så vad kan du göra för att möta denna utveckling?

Att se över sitt belysningsbehov kan vara en inte obetydlig åtgärd. Att ersätta befintlig lysrörsbelysning med modern LED-teknik innebär oftast minst 50% energibesparing. Ofta mer än så!
Dessutom är lystiden för LED-rör 3ggr så lång som konventionella rör. Färre byten spar både arbete och störningar i lokalen. Våra LED-rör har dessutom 5 års garanti!

Sedan lång tid har fluorescerande lysrör varit det vanligaste sättet att lysa upp både stora som små lokaler. Men energieffektiviteten och livslängd jämfört med LED-teknik är inte direkt "lysande".

Att ersätta befintliga lysrör med moderna LED-lysrör är enkelt eftersom LED-rören passar direkt i armaturen. Men drivdonet och kondensatorn i befintlig armatur bör kopplas bort eftersom en sk. reaktiv effekt uppstår annars. De behövs inte till LED-rören och minskar effektförbrukningen med ytterligare ca 12 W vid borttagandet.

Med tiden har LED blivit allt vanligare och de nya kraven visar att LED är framtiden.

Längre ned på denna sida ser du ett exempel på en realistisk kostnadskalkyl:

Om du tycker att detta verkar intressant, kontakta då oss så kan vi berätta mer och du kan då få en kostnadsfri kalkyl på vad ett teknikbyte kan betyda för dig och din verksamhet.

LA Teknik AB

Lars Andersson
070-456 86 33
lateknik11@yahoo.se

 

Dela den här sidan